Best Ever, Tolong Klik Sini!

Sunday, December 12, 2010

Pendedahan Terperanjat: Wikileaks Dedah Konspirasi Fitnah 2

KUALA LUMPUR 12 DIS: Pendedahan Wikileaks bahawa fitnah liwat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah rekayasa Polis Cawangan Khas Malaysia tidak boleh dipandang ringan dan mengesahkan hakikat bahawa pertuduhan itu membabitkan konspirasi peringkat tertinggi.

Menurut Parti Keadilan Rakyat(PKR) lebih memeranjatkan adalah pendedahan Wikileaks, bahawa pimpinan Singapura dan agensi perisikan negara itu sengaja mengiyakan fitnah itu kepada agensi perisikan Australia atau Office of National Assessment (ONA).

Menurut Pengarah komunikasi PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad, pendedahan itu menimbulkan persoalan sama ada polis Malaysia mendapat kerjasama Singapura untuk menghakis bantahan Ahli Parlimen Australia bersabit perbicaraan Anwar yang dianggap berat sebelah dan tidak adil.

Nik Nazmi berkata penglibatan Cawangan Khas Malaysia dan agensi perisikan Singapura bersekongkol memfitnah Anwar menguatkan curiga rakyat tentang sebab sebenar kerjasama itu.

Ini kerana Ahli-Ahli Parlimen Australia, seperti ramai lagi anggota masyarakat antarabangsa, lantang mempersoalkan kebebasan pendakwaan terhadap Anwar.

"Apa yang perlu dipersoalkan ialah adakah wujud persekongkolan antara agensi perisikan Singapura dan pihak berkuasa di Malaysia dan kenapa pula dimaklumkan kepada Australia apabila kita tahu banyak wakil rakyat Australia yang selama ini mengecam perbicaraan Datuk Seri Anwar Ibrahim?

"Jadi bagi kita itu isunya yang jelas, kalau ada perkara lain mereka boleh bawa ke mahkamah. Sebab kita tahu perbicaraan selama ini ia satu pendakwaan dan membuktikan konspirasi politik tertinggi. Jadi bagi kita ini sekadar menguatkan lagi kita punya pandangan," kata ADUN Seri Setia itu.

Nik Nazmi mengingatkan bahawa Wikileaks mendedahkan maklumat pihak ketiga yang dikutip oleh pihak perisikan Australia dan disampaikan kepada pihak Jabatan Negara Amerika Syarikat.

Ini membabitkan pelbagai jenis maklumat termasuk pandangan peribadi dan khabar angin dikutip menerusi kabel-kabel diplomatik itu.

Nik Nazmi berkata Singapura harus mendedahkan risikan teknikal yang disebut oleh Wikileaks sebagai asas pihak perisikan negara itu dalam membuat kesimpulan mereka.

"Wikileaks melaporkan maklumat yang dikutip jabatan negara. Dia membebaskan kabel-kabel jabatan negara Amerika Syarikat. Jadi itu menurut wikileaks, Lee Kuan Yew maklumkan kepada agensi perisikan Australia, jadi maklumat itu kita tak mempertikaikan Lee Kuan Yew berkata demikian.

"Tapi itu tak menjejaskan apa-apa, tak mengalihkan terhadap soal perbicaraan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang tempang dan pendakwaan politik yang kita dakwa selama ini," jelasnya.

Nazmi berkata apa yang jelas ialah pendakwaan kali kedua terhadap Anwar mengekalkan acuan sama dengan pendakwaan pertama.

Beliau menegaskan ketempangan proses perbicaraan serta kenyataan pakar perubatan yang lemah untuk pihak pendakwa, membuktikan bahawa tuduhan terhadap Anwar adalah konspirasi pihak tertinggi.

No comments:

Post a Comment